Da tre generazioni la famiglia di Marco Mosconi coltiva e lavora i vigneti nella Valle d’Illasi.
Prima di Marco erano la nonna Rosetta e lo Zio Alessandro a prendersi cura dei vigneti. Mentre Antonio, il papà di Marco, negli anni ’60 decise di intraprendere la carriera come Geometra e affermarsi nel settore edile. A sua volta Marco si è formato come Geometra e musicista con il diploma di tromba al Conservatorio. Nonostante questo percorso formativo, in quegli anni ebbe molti incontri entusiasmanti con persone del mondo del vino che lo fecero sognare e riavvicinare alla vigna e alla terra. Con la maggiore età, è cresciuto in Marco sempre più il desiderio di ritornare alle sue origini, e ha preso così la decisione di iniziare il mestiere del Vignaiolo e di costruire la cantina. A partire dal 2006 Marco ha iniziato a vinificare per sé le uve. Al suo fianco in quest’avventura, c’è Valentina, psicologa di formazione, che con entusiasmo e dolcezza accoglie le persone che desiderano scoprire la storia ed i vini della cantina.
Dall’inizio molte cose sono cambiate: il modo di lavorare la terra da convenzionale a biologico, l’idea di accompagnare anziché intervenire sul vino in cantina, nuovi progetti e sfide lavorative e personali. Tra queste quella di essere genitori di Pietro, Giovanni e Giacomo.
La cantina si trova ad Illasi, un piccolo paese che si colloca nell’est veronese. Un territorio caratterizzato da storia, arte, cultura ed enogastronomia. Il particolare microclima della Valle d’Illasi ha permesso alla vigna di trovare le condizioni ideali per radicarsi e lo sviluppo della tecnica dell’appassimento delle uve per la produzione dei vini Amarone e Recioto. In questa meravigliosa cornice paesaggistica sono dislocati i vigneti da cui vengono prodotti i vini delle denominazioni del Soave e della Valpolicella. Le tipologie di terreno su cui sono coltivate le vigne sono due: sedimenti alluvionali calcarei e marna calcarea. L’estensione della proprietà è di circa 12 ettari coltivati a vigneto, principalmente allevati a pergola veronese, con un’età media di circa 40 anni e 1 ettaro di oliveto.
Il Sole dona luce alle piante, perché il Sole ama le piante. Così un uomo dona all’altro la luce, quando lo ama.
Rudolf Steiner
From three generations Marco Mosconi’s family cultivates and takes care of their own vineyards on the Illasi valley.
Before Marco, it was the grandmother, Nonna Rosetta, and the uncle, Zio Alessandro, who looked after the vineyard. Instead Antonio, Marco’s father, in the ’60 decided to undertake a carrier in architecture and establish himself in the construction field. Marco, likewise, followed his father’s impulse and took on studies in architecture, but he also carried out his own inclination for music and attended the Conservatorio, school of music, and specialised in the trumpet.
However, during the same years of his academic carrier Marco had the chance to encounter many exceptional people of the wine industry who brought him closer to his land and inspired him to connect once more with his wine heritage. At his coming of age, Marco was even more keen on returning to his origins and he finally resolved to start his career as a winemaker and to build his own winery, the Cantina. Since 2006 Marco has started his own vinification activity using the grapes of the family vineyard.
At his side in this adventure is Valentina, with a degree in psychology, she lovingly welcomes all people who want to get to know the story and the wines of the Mosconi Cantina.Many things have changed since the beginning: the transition from a traditional method of cultivation to an organic method, the idea of simply supporting the wine in the cellar and not directly intervening on it, new projects and personal challenges. Among these the lifelong challenge of becoming parents of Pietro, Giovanni and Giacomo.
The Cantina is located in Illasi, a small village on the eastern side of Verona. A territory enriched by history, art, culture and the food and wine industry. The characteristic microclimate of the Illasi valley has permitted these specific vines to find the perfect conditions to root in the soil, and the development of the grape wilting technique for the production of the Amarone and Recioto wines.
In this wonderful landscape we can also find the vines from which the Soave and Valpolicella wines are produced. There are two kinds of soil utilized for this type of vine: calcareous alluvial sediments and calcareous marl.
The property extends to around 12 hectares dedicated to vineyards, of an average of 40 years old vines, utilizing mainly the Pergola Veronese cultivation system. There is also a hectare of olive tree grove.
The sun gives light to the plants, for the sun does love the plants. So one human being gives soul-light to others, when he loves them.
R. Steiner